Verbeteren superfoods jouw runningskills?

Superfoods, dé hype van nu. Je wordt er op veel plekken mee geconfronteerd en er zijn steeds meer winkels die een aantal superfoods in hun assortiment hebben tegen steeds lagere prijzen. Hoog tijd om eens te onderzoeken of jij baat kunt hebben bij superfoods. Zou je je er fitter door voelen, kan het je prestaties verbeteren. Hieronder staan de belangrijkste voedingstoffen van een aantal superfoods op een rijtje, kijk wat jou aanspreekt en zoek dan onderin op welke superfoods je hiervoor moet eten. Presteer optimaal en profiteer van de voedingswaarden van superfoods!

Mineralen
Calcium: zoals we allemaal weten goed voor je skelet en gebit, maar doet ook veel voor het functioneren van je spieren en het geleiden van prikkels. Draagt bij aan de energievoorziening van je spieren en is betrokken bij de bloedstolling en de hormoonstofwisseling.
Fosfor: zorgt voor een stevig skelet, nodig voor de koolhydraat- eiwit- en vetstofwisseling. Goed voor het uithoudingsvermogen.
IJzer: is belangrijk voor de rode bloedcellen, deze vervoeren zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam. Daarnaast ondersteunt ijzer het immuunsysteem en is het goed voor de energievoorziening.

Kalium: goed voor zenuwprikkelgeleiding en het reguleren van je bloeddruk, ook noodzakelijk voor de energiehuishouding en het samentrekken van je spieren, echt nodig als je wilt sporten dus!
Magnesium: belangrijk voor de sporter! Draagt bij aan de opbouwen het goed functioneren van onze spieren en de energievoorziening van ons lichaam.
Selenium: werkt als een antioxidant, beschermt tegen schadelijke stoffen. Is van belang voor een goede weerstand en gezond haar.

Zink: is nodig voor het opbouwen van eiwitten, om spieren op te bouwen heb je zink daarom echt nodig. Is ook goed voor gezonde botten en huid, glanzende haren en een goed geheugen. Draagt daarnaast bij aan het afweersysteem en de vruchtbaarheid.

Vitamines

A: zorgt voor een goede weerstand en goed zicht. Ook goed voor gezonde botten, tanden, haren en huid.
B1: zorgt voor verbranding van koolhydraten uit ons voedsel en dus voor energie! Draagt bij aan het functioneren van het zenuwstelsel en het hart.

B2: heeft positieve invloed op het zenuwstelsel, spijsvertering en de energiehuishouding. Zorgt ook voor een gezonde huid en gezichtsvermogen.
B6: helpt bij de vorming van rode bloedcellen. Goed voor de energievoorziening en het zenuwstelsel.
B12: voorkomt een specifieke soort bloedarmoede, zorgt voor een goede weerstand en draagt bij aan een goede energievoorziening. Helpt bij de vorming van goede rode bloedcellen.

C: goed voor een goede weerstand, gezonde botten, huid, haren en bloedvaten. Draagt bij aan energievoorziening, bevordert de opname van ijzer.
D: bevordert de opname van calcium en fosfor, zorgt voor weerstand en goede werking van de spieren.
E: houd spierweefsel en ander weefsel in stand, is een antioxidant dat het lichaam beschermt.
Bèta-caroteen: wordt omgezet in vitamine A en heeft dan ook dezelfde werking: zorgt voor een goede weerstand en goed zicht. Ook goed voor gezonde botten, tanden, haren en huid.

Omega vetzuren
Omega 3 en 6: goed voor hart en bloedvaten, ontstekingsremmend, cholesterolverlagend, remt de vorming van trombose

In welk superfood zit wat? Check de lijst hieronder!
Lijnzaad: calcium, magnesium, kalium, vitamine B1 en B2 en de omega's 3 en 6.
Chiazaad: magnesium, omega 3, calcium, selenium, ijzer en kalium.
Moerbeien: ijzer, vitamine C en calcium.
Gojibessen: vitamine B1, B2, B6, C en E, zink, selenium, fosfor, bèta-caroteen, omega 6.

Incabessen: vitamine A, B1, B2, B6, B12 en C en fosfor.
Cacao: vitamine A, B, C, D, E, zink, magnesium en ijzer.

Eet jij al superfoods? Zo ja, welke?

Een reactie posten

Follow on Bloglovin
Mogelijk gemaakt door Blogger.