Tips voor hardlopen met warm weer

Wow, wat hebben we een lekkere zomer! Het is nu al een aantal weken lekker weer, dit heeft vast ook invloed op je runs. Geniet je van de zon of mag het van jou wel wat minder? Het is vaak van belang om goed te trainen in het voorjaar, omdat er in het najaar veel runs op het programma staan. Ik loop 20 september mijn eerste hardloop event, dus ook ik laat geen kans voorbij gaan om aan mijn hardloop skills te werken. Lees hier wat tips voor hardlopen met warm weer.

Tip 1: Stel je doelen bij. Met warm weer is presteren een stuk zwaarder, je lichaamstemperatuur stijgt sneller waardoor je eerder buiten adem raakt. Ga daarom niet voor een record op een hete zomerdag, maar ga gewoon lekker een rondje lopen, en je ziet wel hoe het gaat. Vaak als je op je gemakje loopt valt het resultaat uiteindelijk mee. Bovendien geniet je van je ronde en ben je lekker buiten in de zon, wat is er nu heerlijker dan dat? Blaas jezelf niet op maar pas je aan aan de temperatuur.

Tip 2: Pas de tijd waarop je loopt en de route aan. Bij warm weer is het verstandig om 's morgens vroeg of 's avonds laat te lopen. Op deze tijdstippen is het het koelst en zul je het lekkerste lopen. Denk ook na over je route. Loop je toch overdag? Kies dan voor een bospad in de schaduw in plaats van voor die asfaltweg in de brandende zon. Ga ergens lopen waar een windje staat of kies een route langs een strandje waar je even kunt pootje baden en afkoelen.

Tip 3: Drink meer dan normaal. Drink je normaal gesproken niet tijdens je rondje? Overweeg dan om nu wel water mee te nemen. Door de warmte zweet je meer waardoor de kans groter is dat je vocht tekort komt. Dit is niet goed voor je en ook nog eens slecht voor je prestaties. Geen zin om water mee te zeulen? Kies dan voor een route langs een fonteintje in het park of een badhuisje bij een plas of meer waar je terecht kunt voor wat water.

Tip 4: Pas je kleding aan. Dit is een hele belangrijke! Kies er met warm weer voor om je koelste hardloopkleding aan te trekken. Ga voor een korte short of tight, en kies voor een hempje van stof die vocht snel afvoert, zodat je niet in een top loopt die nat is van het zweet. Doe een zweetbandje om je arm om je voorhoofd en bovenlip zo nu en droog te kunnen vegen. Wanneer je hardloopt kun je bij de temperatuur zo'n 10 graden optellen. Dus je begrijpt dat als het dertig graden is buiten, je flink gaat zweten!

Loop jij graag met hoge temperaturen? Wat doe jij om toch zo goed mogelijk te presteren?

Een reactie posten

Follow on Bloglovin
Mogelijk gemaakt door Blogger.