Tips voor hardlopen met Evy's Start to Run
De Start to Run lessen van Evy Gruyaert zijn een goede manier om met hardlopen te beginnen, je bouwt het aantal meters dat je loopt rustig op en hebt tussendoor tijd om uit te blazen. Ook kan het motiverend werken om steeds een moeilijkere les te lopen en je grenzen op deze manier telkens te verleggen. Toch is het handig om deze tips eens door te lezen, zodat je blijft genieten van het hardlopen.

Tip 1: Iets wat wordt overgeslagen door Evy maar wel heel belangrijk is, is een warming up.
Evy heet je aan het begin van de mp3 welkom en dan vrijwel direct mag je beginnen met hardlopen. Het is daarom verstandig om voordat je Evy aanzet even een paar honderd meter te wandelen. Anders is de schok voor lichaam erg groot en dit is niet goed voor je spieren en het vergroot de kans op vervelende blessures. Wacht daarom zodra je buiten komt even met het aanzetten van Evy en loop eerst een stukje voor je aan je training begint.


Tip 2: De lessen van Evy zijn bedoeld om uit te lopen, niet om in een zo hoog mogelijk tempo te lopen. Ga daarom niet te hard van start. Ook als je al bij les 16 bent en je begint met maar twee minuten hardlopen. Je hebt dan gauw de neiging om te denken 'ooh dat red ik makkelijk!', en heel hard van start te gaan. Wanneer je later vijf minuten achter elkaar moet rennen van Evy heb je hier spijt van en houd je dit door de eerdere krachtinspanning minder goed vol. Kies daarom aan het begin van de les een tempo waarin je lekker loopt, zorg dat dit niet te snel is maar het is ook niet de bedoeling dat je sjokt. Probeer dit gedurende de hele les vol te houden. Merk je dat het erg zwaar wordt? Ga dan een stapje terug en loop wat langzamer. Je kunt beter langzaam lopen dan dat je halverwege de les stopt.

Tip 3: Vind je een volgende les veel zwaarder dan de vorige? Doe dan een stapje terug. Een les twee of drie keer lopen omdat je de volgende les te zwaar vindt is helemaal geen schande. Iedereen traint in zijn of haar eigen tempo. Bovendien is het veel motiverender om een makkelijkere les een paar keer uit te lopen dan steeds te falen als je een moeilijkere les probeert. Ik heb dit zelf een tijdje gehad, en vond het nadat ik een paar keer halverwege een les gestopt was, extra moeilijk om weer de motivatie te vinden om een les te gaan lopen.


Tip 4: Probeer iedere twee of drie dagen een les van Evy te lopen. Continu├»teit is iets wat zwaar weegt wanneer je je conditie op peil wilt houden. Wanneer je een week niet hardgelopen hebt en dan opeens weer je running shoes aantrekt zul je als beginnende loper merken dat je behoorlijk wat moeite hebt met het uitlopen van de les. Loop je daarentegen iedere twee drie dagen dan blijft je conditie op peil en zal het je gemakkelijker af gaan. Plan daarom aan het begin van de week je lessen in je agenda en spreek af met je zelf dat je ook echt gaat lopen op die dagen en laat er niets tussen komen.


Tip: 5: Geniet! Denk tijdens het hardlopen niet alleen aan het feit dat er een einde komt aan de les en dat je bijna niet kan wachten tot het zo ver is, maar geniet van het moment. Kijk om je heen en geniet van de mooie wereld. Luister naar de muziek die je oren in knalt en merk wat de beat met je lichaam doet. Geniet van het regelmatige ritme van hardlopen en bedenk hoe goed je bezig bent met trainen. Lach om hoe Evy je aanmoedigt om vol te houden en hoe ze je in het Vlaams aanmoedigt. 'Dikke proficiat, ik ben fier op u!'.

Met deze tips ben je voor je het weet bij de laatste les van Start to Run en kun je 5 kilometer achter elkaar hardlopen! Dan wordt het natuurlijk pas echt leuk en kun je met je eigen muziek op pad en jezelf uitdagen door het aantal kilometers uit te breiden of aan je snelheid te werken.Volg mijn blog met bloglovin

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.